Colombiakids.org / Onze campagne /

Over CoronaKidsColombia

Jonatan y Alejandro
Calles Soacha
Familia Soacha

Kinderen van de Nederlandse school Bogota zamelen geld in voor leeftijdsgenootjes in arme wijken

De crisis rondom het Coronavirus heeft kinderen in arme wijken in Colombia hard getroffen. En daar willen de kinderen van de Nederlandse school in Bogota graag iets aan doen!

Met hun actie helpen zij leeftijdsgenootjes en hun families in Soacha, een voorstad van Bogota waar grote armoede heerst. De meeste van deze kinderen zijn met hun families gevlucht voor het gewapende conflict in andere delen van het land. Ook wonen hier Venezolaanse kinderen. Hun ouders zijn vóór de Coronacrisis vanwege de ingestorte economie in eigen land naar Colombia gekomen in de hoop op een betere toekomst.
Veel gezinnen wonen met vier, vijf of zes kinderen, en soms met andere families samen opeengepakt in eenvoudige huizen. Die zijn gewoonlijk slecht geïsoleerd, ondanks de kou op deze grote hoogte (Soacha ligt op ruim 2600 meter boven zeeniveau).

Gewoonlijk verdienen deze families per dag net genoeg om het hoofd boven water te houden, bijvoorbeeld door snoep of vuilniszakken op straat te verkopen, empanada’s en andere snacks te bakken, of schoon te maken bij rijkere mensen thuis.

Arme kinderen in Soacha zitten al maandenlang thuis en hebben geen toegang tot internet om digitaal lessen te volgen. Hun ouders hebben geen werk meer. Vaak slaan kinderen het ontbijt of het middageten over, want er is niet genoeg geld voor eten

Vanwege de totale lockdown in Colombia hebben deze families nu al maandenlang geen inkomsten gehad. Vaak slaan de kinderen één of twee maaltijden per dag over. De hulpprogramma's van de gemeente bereiken hun families vaak niet en lokale voedselbanken kunnen de enorme vraag niet aan. Dus moeten ze zien te overleven van particuliere liefdadigheid. Hun schulden lopen op, want de huur, water, gas & licht kunnen ze niet meer betalen.
Kinderen moeten binnenblijven en hoewel scholen verplicht zijn online lessen aan te bieden, hebben zij daar niet veel aan. Computers of mobiele telefoons om ze te volgen hebben hun ouders meestal niet en internetcafés zijn vanwege de crisis gesloten.
Bij veel families hangen rode lappen uit het raam: het teken dat ze het echt niet meer redden. De kinderen van de Nederlandse school zamelen geld in om deze gezinnen te helpen.

Wat we van de donaties kopen

Van de bijdragen kopen we hulppakketten met voedsel (rijst, meel, bakolie en andere voedselproducten), en voor de kinderen - die thuis meestal nauwelijks eigen spullen hebben - wat speelgoed en schoolspullen, om hen te helpen de tijd tijdens de lockdown door te komen.
Met een bijdrage van 20 euro kan een familie van twee kinderen en twee volwassenen een week eten. Met 60 euro kunnen we pakketten kopen die twee families van vijf personen een week vooruit helpen.

Wie helpen wij precies?

We helpen families die geregistreerd staan als de allerarmsten in het stadje Soacha. De meeste van hen zijn immigranten uit andere delen van Colombia, zoals de afrocolombiaanse Pacifische kust en de binnenlanden. Nadat de vrede tussen de Farc-guerrilla en de regering in 2016 is getekend hebben andere illegale gewapende groepen de strijd hier voortgezet en maken terugkeren onmogelijk. Ook de Venezolaanse families die we helpen kunnen niet terug. Gezien de politieke en humanitaire crisis in hun land is de situatie daar zo mogelijk nog nijpender dan hier.

Over de initiatiefnemers

De campagne CoronaKidsColombia is een initiatief van de kinderen van de Nederlandse school in Bogotá en hun vrienden uit de Nederlandse en Belgische gemeenschappen in Colombia. Verschillende organisaties hebben vrijwillig hun expertise en logistieke ondersteuning ingebracht om deze website en online campagne op te zetten en de levering van hulppakketten aan de families van Soacha te organiseren. Om dit allemaal mogelijk te maken werken we samen met onze partner in Bogota, stichting La Familia Ayara.

De Nederlandse school werkt samen met La Familia Ayara zodat onze hulp goed aankomt

Om ervoor te zorgen dat de donaties goed terecht komen, hebben we een partner in Bogota gevonden, stichting La Familia Ayara. Deze organisatie werkt al meer dan twintig jaar met kinderen en jongeren in arme wijken en in conflictgebieden in Colombia. Via hiphop en urban arts helpt La Familia Ayara hen om weerbaarder te worden en hun artistieke talenten te gebruiken om uitdrukking te geven aan hun trauma’s, frustraties én aspiraties.
Risicojongeren leren zo vaardigheden aan om een toekomst te creëren buiten misdaad, drugs en prostitutie. Kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld, seksueel misbruik en verwaarlozing vinden een veilige omgeving waarin ze gehoord worden en gewerkt wordt aan hun zelfvertrouwen.

We voeren onze actie CoronaKidsColombia uit samen met stichting La Familia Ayara in Bogota. De organisatie werkt al meer dan twintig jaar met kinderen en jongeren in arme wijken en conflictgebieden in Colombia

De projecten van La Familia Ayara worden gefinancierd door landelijke en lokale overheden en jeugdzorginstellingen, en door internationale partners zoals UNICEF, WarChild en de VN organisatie voor migranten en vluchtelingen IOM.
Ook met kinderen en jongeren in de armste wijken zoals Soacha, waar de donaties van de campagne CoronaKidsColombia naartoe gaan, heeft La Familia Ayara al eerder gewerkt.

Ayara Girls Project

Voor arme kinderen die het nu extra moeilijk hebben als gevolg van de Coronacrisis in Colombia is iedere euro goud waard! Elk bedrag, groot of klein, is welkom. Ga naar de Kies en Geef pagina en help mee

De kinderen van Soacha naar wie de donaties toe gaan wonen in de meest afgelegen wijken van Soacha, waar veel wegen niet geplaveid zijn en straatbendes angst en onveiligheid zaaien. Maar zoals elk kind maken zij er het beste van. Angel David (11) uit Venezuela bijvoorbeeld: hij heeft geen armen meer en is een lokale beroemdheid, want hij poetst zijn tanden, speelt piano en schildert met zijn voeten. Of Allison (8), die mooie gedichten schrijft en er ook een heeft gemaakt als dank voor de kinderen van het Nederlandse schooltje. En Yessica (27) met Down-syndroom, die door haar moeder van de lagere school is gehaald omdat ze slachtoffer was van bullying.